sâmbătă, 26 octombrie 2013

O lume de poveste. Cele mai frumoase castele din Romania

Astazi ne vom imagina o poveste. Chiar daca vom fi tentati sa incepem cu expresia „a fost odata” , vom iesi din tiparele unei povesti clasice, inlocuind-o cu „este acum”. Daca „odata au fost” baluri fastuoase, care umpleau salile cu printese in rochii din fir de aur si printi veniti din departari pe cai albi, acum a ramas un castel in toata splendoarea lui, imaginea doveditoare a ceea ce a existat cu secole in urma. Si sunt multe castele care exista in prezent, neatinse de trecerea timpului. Daca ar fi sa luam in calcul linistea care dainuie aici de secole si imaginea castelelor, care arata impresionant si acum, ne-ar fi greu sa credem ca au fost candva gazdele a sute de oameni. Si totusi, povestile care au fost create in spatele acestor ziduri si auzite din generatii in generatii, par sa contrazica imaginea linistita de acum.
Asadar, eu incep cu ceea ce „este acum”, prezentandu-va castelele, iar pe voi va invit sa refaceti firul povestii, incepand cu celebrul „ a fost odata”.

Daca ar fi sa ne luam dupa numarul castelelor, multe povesti avem de innodat. Pentru moment, va prezint un top 3 al celor mai impresionante castele cu care se mandreste frumoasa noastra tara. 


Castelul Peles

Nu putem incepe lista decat cu unul dintre cele mai frumoase si cunoscute edificii din Romania, dar si din Europa. Situat in Sinaia, pe Valea Prahovei, construit intre anii 1875-1883 de catre regele Carol I si devenit muzeu in anul 1953, castelul impresioneaza prin frumusetea si bogatia sa. Pe langa Pelesul propriu-zis, in zona au mai fost inaltate inca doua constructii mai mici, Pelisorul si Foisorul. Pelesul a fost gazda multor personalitati ale vremii, scriitori, muzicieni, dar și regi și regine. In prezent, castelul este vizitat de un numar impresionant de turisti. Potrivit statisticilor, in anul 2006 peste 250.000 de vizitatori din tara, dar si din SUA, Australia, Japonia si Noua Zeelanda i-au trecut pragul. Interiorul castelului este grandios si adaposteste numeroase sali, amenajate in diverse stiluri. Putem admira lambriurile din lemn de nuc si plafonul mobil din sticla din Holul de Onoare, cartile rare cu coperti din piele si gravate cu litere de aur din Biblioteca regala, Salile de arme cu pretioasele armuri germane din secolele XVI – XVII, mobilierul reginei Elisabeta din Sala de muzica, primit de la maharajahul de Kapurtala, candelabrele si decoratiunile in stilul neorenasterii italiene din Sala Florentina, fantana din marmura de Carrara, copie dupa o piesa din Cairo din Sala Maura, dar si multe alte sali cu colectii impresionante si piese unicat. 


 Castelul Bran
Unul dintre cele mai impunatoare monumente ale Romaniei, castelul Bran a reusit sa faca inconjurul lumii datorita legendei contelui Dracula, care a luat nastere in 1897, la initiativa scriitorului irlandez Bram Stoker. In romanul scriitorului, domnitorul nostru, Vlad Tepes, este asociat cu „Contele Dracula”, un vampir care se hraneste cu sangele oamenilor si are resedinta in castel. Fascinati de legenda, dar si de istorie, tot mai multi turisti care vin in Romania isi doresc sa viziteze castelul din Transilvania. Desi astazi castelul a devenit un fel de marca a mitului Dracula, istoria lui are prea putin de-a face cu asta. Datele istorice confirma faptul ca Vlad Tepes nu ar fi locuit in castel si ca ar fi trecut pe aici o singura data, in drum spre Brasov. Printre alte colectii expuse in castel, putem admira patul cu baldachin, lucrat manual din lemn de tei, arin, nuc, molid si stejar, vitrina in stil neorococo si o lada sculptata in lemn de platin cu ornamente in stilul Renasterii Germane. 


Castelul Corvinilor(Huniazilor )

Face parte dintr-un clasament al celor mai frumoase castele din lume. Se pare ca americanii il prezinta ca fiind „de poveste”. Parca desprinsa din basme, imaginea castelului a facut inconjurul lumii, lucru care nu poate decat sa ne faca mandri de tara noastra. Aceasta frumoasa cetate medievala poate fi admirata in Hunedoara. Fosta proprietate a lui Ioan de Hunedoara, castelul a fost restaurat si transformat in muzeu. Este unul dintre cele mai impunatoare monumente de arhitectura gotica din Romania. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu