vineri, 1 noiembrie 2013

Salzburg, orasul lui Mozart


Salzburg, orasul in care notele muzicale se insira armonios pe portativul unei frumoase simfonii. In pasi de dans simtiti atmosfera boema, incarcata de clapele care se misca maiestuos, euforic, pe picior de pian. Amintiri nostalgice vor fi trezite la viata de flacara vie a muzicii clasice, care palpaie netulburata de principiile moderne. Nici macar timpul, acest factor necrutator si neiertator, nu a putut stinge scanteia aprinsa de un simbol. Caci ea va dainui vesnic in inimile tuturor, din generatie in generatie, ca o amintire nemuritoare...

Faptul ca aici s-a nascut Mozart impune un anumit statut din punct de vedere al muzicii clasice orasului Salzburg. Salzburg isi uimeste vizitatorii prin numeroasele obiective turistice, cladirile cu arhitectura deosebita, numeroasele festivaluri, dar si istoria lui deosebita.
Fondat in sec. XVII de Sf. Rupert, Salzburg ne invita la o plimbare pe aleile pitoresti. Vom admira bisericile, cladirile construite in stil baroc, centrul vechi si vom lua masa la unul dintre restaurantele cochete ale orasului.

De vizitat in Salzburg
Piata Domplatz – este inconjurata de catedrale si vechi palate ecleziastice. In centrul ei se inalta Coloana Fecioara Maria.
Piata Residenplatz – inconjurata de catedrala, Palatul Resedintei si de Glockenspiel, cu cele 35 clopote instalate in anul 1702.
Catedrala Dom – impresioneaza prin marmura, picturile si stucaturile din interior. A fost construita in stil baroc, intre 1614-1655.
Castelul – fort Hohensalzburg – incepand din 1077 si pana la sfarsitul secolului XV a fost reamenajat. In interiorul fortaretei se afla biserica Sf. Gheorghe, avand decoratiuni de marmura rosie.
Palatul Mirabell Schloss- castelul, reconstruit in sec. XIX, adaposteste municipalitatea din Salzburg. Marmasalle (sala de marmura) impresioneaza prin decoratiunile sale bogate.

Festivaluri in Salzburg
The Salzburg Festival – este una dintre cele mai mari atractii ale orasului. Festivalul a fost lansat de compozitorul Richard Strauss, ajutat de Max Reinhardt si scriitorul Hugo von Hofmannsthal.
Mozart dirija in Rittersaal din Residenz Palace, iar tatal lui in Salonul de marmura din Mirabell Palace. Traditia s-a pastrat, concertele de la Salzburg Festival sunt dirijate si acum in aceste 2 locuri.

Restaurante
Puteti lua masa la Alt-Salzburg sau Herzl Tavern. Sunt frecventate des de oamenii de inalta clasa, multumiti de atmosfera incantatoare, primirea ca la carte si un meniu variat. La Herzl Tavern se pot admira fotografiile muzicienilor care au servit masa aici: Helmut Luhner, Herbert von Karajan, Leonard Bernstein.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu